Laatste slager sluit de deuren in Reninge

27 mei 2017
Deel dit artikel op facebook, google+ of twitter

Reninge - Reninge moet het vanaf 1 juni stellen zonder beenhouwerij. Jacques Vanholme en Christine Vanpeteghem bereiden na 37 jaar geen ambachtelijke vleeswaren meer. De slagers vinden het jammer dat ze geen overnemers vonden voor hun zaak  Ik heb altijd met plezier verkoop gedaan omdat ik trots was op wat mijn man bereidde Christine Vanpeteghem We kunnen geen twee vragen na elkaar stellen of de deur van slagerij Vanholme op de Dorpplaats in Reninge wordt door een nieuwe klant geopend. Jacques (61) en Christine (60) hebben zeker geen gebrek aan klanten, maar zouden naar eigen zeggen wat meer van het leven willen genieten nadat ze zich al die jaren nooit meer dan de drie weken vakantie op een jaar veroorloofden. Zelfs op de enige sluitingsdag per week en op zon- en feestdagen werd hier gewerkt.

Geen ‘slagersbloed’ “

Jacques was 43 jaar lang beenhouwer. Hij begon te werken voor zijn moeder en nam zes jaar later haar slagerij over, samen met mij”, zegt Christine. “Ik ben ook een dochter van ondernemers, maar had geen slagersbloed. Omdat ik zo trots ben op wat mijn man bereidde, heb ik altijd met heel veel plezier voor de verkoop van zijn producten ingestaan.” Toen Jacques en Christine begonnen met hun zaak, waren in het dorp nog drie beenhouwers gevestigd. Nu sluiten zij als laatste de deuren. “Natuurlijk vinden onze klanten dat zeer jammer.” “Niet alleen de mensen uit Reninge die hier komen, maar ook de klanten die speciaal twintig of dertig kilometer reden om hier charcuterie te kopen. Want mijn man zweerde bij goede eigen producten. Al zijn charcuterie maakte hij op ambachtelijke wijze. Daardoor onderscheiden we ons ook van vele andere. En zo wonnen we ook het vertrouwen van de klanten, want zonder hen hadden we het nooit zo lang kunnen volhouden.” Authentiek De slagers vinden het jammer dat ze geen overnemers vonden voor hun zaak. “We horen van veel collega's dat ze in hetzelfde schuitje zitten. Blijkbaar kiezen nog weinig jongeren voor het beroep. Maar als je iets unieks en authentieks kan maken, dan kun je toch trots zijn op wat je doet.”

Burgemeester Lode Morlion betreurt dat er geen overnemer is gevonden omdat dorpswinkels bijdragen tot sociale cohesie en het dorp leefbaar houden. “Het dorp verliest een goede slager, maar we hebben gelukkig jaren kunnen genieten van al het lekkers.”

Bron

Nieuwsblad Regio Lo-Reninge